Kemunculan berpuluh-puluh ikan jerung di pantai berhampiran loji janakuasa Hadera di utara Israel memaksa pihak berkuasa memberi amaran kepada orang awam supaya menjauhi pantai berkenaan.
Ikan jerung yang di antaranya berukuran tiga meter panjang kelihatan 'berkumpul' di loji dan kehadiran haiwan pemangsa ke perairan yang hangat itu mendorong penyelam berenang dan mengambil gambar bersama ikan tersebut.
Pihak Berkuasa Taman dan Alam Semula jadi Israel serta Pihak Berkuasa Menyelam Israel mengeluarkan amaran bagi melindungi ikan dan orang ramai supaya tidak berada terlalu dekat dengan haiwan tersebut yang merupakan spesies dilindungi.
Walaupun jumlah ikan jerung semakin meningkat, namun pakar masih belum mengetahui punca sebenar yang menarik kehadiran haiwan pemangsa berkenaan ke perairan tersebut.